Historisk arkiv

Norge og Canada drøfter ødeleggelse av håndvåpen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 89/99
20. mai 1999

Norge og Canada drøfter ødeleggelse av håndvåpen

Norge og Canada vil gå sammen om å organisere et seminar om innsamling og ødeleggelse av håndvåpen i konfliktområder. Dette er ett av oppfølgingstiltakene fra Lysøen-møtet i Bergen 19 – 20 mai, der håndvåpen var ett av de prioriterte saksfelt.

Hensikten med håndvåpen-seminaret vil være å drøfte hvordan tiltak for å redusere håndvåpen best kan iverksettes. Seminaret vil samle eksperter fra hele verden. Det er planlagt å utarbeide retningslinjer for håndvåpen-nedrustning og formidle retningslinjene til relevante organisasjoner og miljøer.

Ukontrollert spredning og bruk av håndvåpen i konflikt områder medfører store humanitære lidelser. Både Norge og Canada har støttet en rekke prosjekter for å samle inn håndvåpen. Utenriksdepartementet har bl. a. støttet slike prosjekter i Mali, Mosambik, Kambodsja og Guatemala.

Fra norsk side vil FAFO organisere og tilrettelegge seminaret, som vil inngå som et ledd i FAFOs prosjekt Peace Implementation Network. Seminaret vil bli holdt i Montreal i første halvdel av september 1999.

Kostnadene vil bli delt mellom norske og kanadiske myndigheter. Utenriksdepartementet har satt av 500.000 for tiltaket.

Lagt inn 20. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen