Historisk arkiv

Norge ratifiserer Europarådets rammekonvensjon om beskyttelse av nasjonale minoriteter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 11/99

Norge ratifiserer Europarådets rammekonvensjon om beskyttelse av nasjonale minoriteter

Regjeringen har i dag besluttet at Norge skal ratifisere Europarådets rammekonvensjon om beskyttelse av nasjonale minoriteter

Konvensjonen er den første konvensjon som utelukkende dreier seg om beskyttelse av nasjonale minoriteter. Den er et viktig supplement til eksisterende menneskerettighets-konvensjoner og forventes å føre til økt oppmerksomhet om nasjonale minoriteter og bidra til styrking av rettighetene til personer som tilhører disse gruppene. Som rammekonvensjon inneholder den hovedsakelig programmessig bestemmelser som fastsetter mål som statene forplikter seg til å arbeide for. Prinsippene om formell og reell likestilling mellom nasjonale minoriteter og majoritetsbefolkning står sentralt, og partene forplikter seg til å legge forholdene til rette for at nasjonale minoriteter skal kunne bevare og videreutvikle sin egenart.

I forbindelse med ratifikasjonen vil ikke Norge avgi noen erklæring om hvilke grupper i Norge som anses omfattet av konvensjonen. Men i den proposisjon som ble lagt fram for Stortinget om saken, fremgår at samer, kvener, skogfinner, rom (sigøynere), romani (tatere/de reisende) og jøder pr. i dag synes å oppfyller kriteriene for å anses som nasjonale minoriteter. Konvensjonen fastslår forøvrig at det vil være opp til hver enkelt person å velge om han/hun vil benytte seg av de rettigheter konvensjonen gir.

Konvensjonen ikke vil medføre nevneverdige administrative eller økonomiske konsekvenser, men vil være et viktig politisk signal om å sikre minoriteters rettigheter.

Konvensjonen trådte i kraft 1. februar 1998 og er hittil ratifisert av 24 stater.

Utenriksdepartementet, 22. januar 1999

Lagt inn 22. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen