Historisk arkiv

Norge ratifiserer FN-konvensjon om kamp mot terroristbombing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 101/1999
Dato: 4. juni 1999

Norge ratifiserer FN-konvensjon om kamp mot terroristbombing

Regjeringen har i statsråd i dag vedtatt å fremme en stortingsproposisjon om samtykke til å ratifisere en FN-konvensjon om kamp mot terroristbombing. Konvensjonen ble undertegnet av Norge 31. juli i fjor og er fram til nå ratifisert av fire andre stater.

FN-konvensjonen om kamp mot terroristbombing vil etter Regjeringens syn bidra til å styrke det internasjonale samarbeidet i kampen mot terrorisme. Norge har sluttet seg til alle tidligere antiterrorkonvensjoner, og norske myndigheter har tradisjonelt lagt stor vekt på at slike konvensjoner må sikres så bred oppslutning i verdenssamfunnet som mulig for å bli effektive våpen i kampen mot den internasjonale terrorismen.

Konvensjonen rammer spesielt terrorangrep rettet mot offentlig sted. Gjennom konvensjonen forplikter partene seg til enten selv å straffeforfølge, eller å utlevere for straffeforfølging personer som gjør seg skyldige i handlinger som rammes av konvensjonen. Konvensjonen rammer terrorhandlinger utført med så vel konvensjonelle eksplosiver som kjemiske, biologiske og liknende substanser samt kilder for radioaktiv stråling. Konvensjonen rammer også forsøk, medvirkning og forberedelse til slike handlinger. Konvensjonen kan tjene som grunnlag for utlevering av lovbrytere fra en konvensjonsstat til en annen. I følge konvensjonen kan utlevering ikke nektes under henvisning til at det aktuelle lovbrudd er av politisk art. Det er fremmet forslag om en ny bestemmelse i utleveringsloven for å sikre at norsk rett ikke kan komme i strid med konvensjonen på dette punkt.

Utenriksdepartementet, 4. juni 1999

Lagt inn 4. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen