Historisk arkiv

Norge støtter meklingsforsøk i Etiopia/Eritreakonflikten med 7.5 millioner kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 16/99
Dato: 29. januar 1999

Norge støtter meklingsforsøk i Etiopia-/Eritreakonflikten med 7.5 millioner kroner

Norge har lovet 7.5 million kroner i støtte til OAUs og FNs arbeid med å legge til rette for en fredelig løsning av konflikten mellom Eritrea og Etiopia. Støtten vil kunne bli brukt til demarkasjon av grensen mellom de to land og gjennomføring av en eventuell voldgiftsprosedyre. Dette kom frem under et møte i går mellom utenriksminister Vollebæk og den eritreiske utenriksminister Haile Woldensae i Oslo. Vollebæk ga ellers full støtte til det forslag til rammeavtale som OAU har lagt fram og til OAUs videre meklingsengasjement i konflikten mellom de to land.

Den eritreiske utenriksminister har gjennomført et to-dagers besøk i Norge, hvor han også har hatt møte med utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson. Den militære konflikt som har oppstått mellom Eritrea og Etiopia sto sentralt i samtalene.

Vollebæk og Frafjord Johnson ga begge uttrykk for stor uro over den opprustning som foregår i de to land og oppfordret begge land til å avstå fra militær aktivitet i den spente situasjonen. - En krig mellom to land som siden 1991 har stått hverandre så nært vil være meningsløs, sa utenriksministeren, som oppfordret begge land til å iverksette tiltak som kan trappe ned spenningsnivået og gjenskape tillit mellom de to lands regjeringer og folk. Dette må også inkludere tiltak for å bedre den humanitære situasjonen, understreket Vollebæk.

Han oppfordret Eritrea og Etiopia til å samarbeide fullt ut med OAUs meklingsteam og med FNs Spesialutsending, ambassadør Sahnoun. -Landene må selv vise vilje og ta de nødvendige skritt for å komme videre mot en forhandlingsløsning. Det er av største viktighet at OAUs forslag til et rammeverk for en løsning av konflikten blir akseptert og gjennomført snarest, sa utenriksminister Vollebæk.

Utenriksdepartementet, 29. januar 1999

Lagt inn 29. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen