Historisk arkiv

Norge tiltrer den reviderte plantekonvensjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 175/99
1. oktober 1999

Norge tiltrer den reviderte plantekonvensjonen

Regjeringen har i dag godkjent Norges tiltredelse til den reviderte plantevernkonvensjonen.

Norge ble i 1955 part i den internasjonale plantevernkonvensjon av 6. desember 1951, med senere endringer. Konvensjonen har som formål å sikre internasjonalt samarbeid om kontroll av skadegjørere på planter og planteprodukter, samt hindre internasjonal spredning av disse.

På den 29. konferansen til FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) i november 1997 ble det vedtatt en revidert tekst til konvensjonen. Målsettingen med denne er å effektivisere det internasjonale arbeidet for bedre plantehelse og å legge forholdene til rette for styrket internasjonalt samarbeid på dette feltet.

For å oppnå disse målsettingene bestemmer den reviderte konvensjonen bl.a. at det skal opprettes en egen kommisjon for plantehelsetiltak. En sentral oppgave for kommisjonen vil bli å utvikle og fastsette internasjonale standarder på området. Teknisk bistand til utviklingsland er et nytt område som er tatt inn i den reviderte konvensjonen.

Norge har i dag en omfattende import av planter og plantemateriale. For å hindre innførsel av nye planteskadegjørere, er det viktig å kunne stille helsekrav til disse importvarene. Norge er også en betydelig eksportør av bl.a. trelast. Det er derfor i Norges interesse at de plantehelsekravene som stilles av myndighetene i andre land, er faglig begrunnet og ikke legger større hindringer på handelen enn det formålet tilsier.

Lagt inn 1. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen