Historisk arkiv

Norge undertegner avtaler med EU om Schengen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. Nr. 81/99
Dato 10. mai 1999

Norge undertegner avtaler med EU om Schengen

1. Regjeringen har i dag besluttet å undertegne avtalen som Norge og Island har forhandlet med EU om de institusjonelle løsningene for fortsatt norsk og islandsk deltakelse i Schengensamarbeidet når det integreres i EU. Også Island blir part i avtalen. Den skal etter planen undertegnes 18. mai i år.

Stortinget ga 26 april i år samtykke til å inngå denne avtalen.

Avtalen med EU om Schengen er folkerettslig, og innebærer at Norges deltakelse i Schengensamarbeidet fortsatt skal skje på mellomstatlig, ikke overnasjonalt grunnlag. Avtalen gir ikke EF-domstolen eller EU-kommisjonen myndighet i Norge. Det åpnes gjennom avtalen for parlamentarikersamarbeid om Schengen-saker mellom partene.

Avtalen innebærer at det opprettes et fellesorgan utenfor EUs rammer for drøftelse av Schengen-saker mellom Norge, Island og EU. Dette vil gi kontinuitet i den norske deltakelsen i regelutviklingsarbeidet i Schengen, og sikre opprettholdelse av Den nordiske passunionen. Det følger av avtalens bestemmelser at reglene om virksomheten i fellesorganet skal anvendes på midlertidig basis fra undertegningen inntil avtalen trer i kraft.

2. Regjeringen har i dag også besluttet å undertegne en avtale med EU som regulerer Norges forhold til Storbritannia og Irland for de deler av Schengensamarbeidet som disse to land velger å delta i. Island blir part også i denne avtalen. Den innebærer at de institusjonelle løsninger som er avtalt med EU for norsk og islandsk deltakelse i Schengensamarbeidet etter dets integrering i EU, også skal gjelde i forhold til Storbritannia og Irland for de deler av samarbeidet som disse to land skal delta i. Avtalen vil bli undertegnet så snart EU er ferdig med sin formelle behandling av den.

Lagt inn 10. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen