Historisk arkiv

Norge undertegner og ratifiserer tilleggs-protokoll om status for styrker fra deltakerstater i partnerskap for fred

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 159/99
Dato: 17.09.1999

Norge undertegner og ratifiserer tilleggs-protokoll om status for styrker fra deltakerstater i partnerskap for fred

Regjeringen har i dag besluttet at Norge skal undertegne og ratifisere Ytterligere tilleggsprotokoll av 19. desember 1997 til avtale av 19. juni 1995 mellom statene i NATO og de øvrige deltakerstater i Partnerskap for fred, om status for deres styrker (PFP-SOFA).

PFP-SOFA-avtalen av 19. juni 1995 inneholder bestemmelser om immunitet og privilegier for styrker innenfor PFP-området. Ytterligere tilleggsprotokoll til PFP-SOFA-avtalen regulerer status for NATO-hovedkvarterer og personell ved slike hovedkvarterer på territoriet til deltakerstater i PFP. I tillegg reguleres status for personell fra PFP-statenes væpnede styrker tilknyttet NATOs militære hovedkvarter.

Protokollen er et ledd i utviklingen av PFP-samarbeidet. I praksis betyr protokollen bl.a. at militært personell fra PFP-stater skal kunne nyte immunitet og privilegier dersom de tjenestegjør ved en militærstasjon i en NATO-stat. Disse personene vil få samme lettelser som NATOs eget militære personell som tjenestegjør innenfor NATO-området.

Protokollen er per 24.8.99 i kraft mellom Danmark, Litauen og Nederland. Det tas sikte på at Norge ratifiserer protokollen med det første.

Lagt inn 17. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen