Historisk arkiv

Norge undertegner protokoll om vann og helse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 104/99
Dato: 11. juni 1999

Norge undertegner protokoll om vann og helse

Regjeringen har i dag besluttet at Norge skal undertegne en protokoll om vann og helse til konvensjon av 1992 om beskyttelse og bruk av grenseoverskridende vassdrag og internasjonale innsjøer.

Protokollen skal forebygge, kontrollere og redusere vannrelaterte sykdommer. Den har som mål å sikre helsemessig betryggende drikkevann for alle, vann for matproduksjon og rekreasjon, samt effektiv beskyttelse av vannressursene og en tilfredsstillende renovasjonsordning. Protokollen etablerer et overvåkingssystem og et rapporteringssystem med mulighet for at publikum også kan være delaktige i beslutninger om vann og helse både nasjonalt og lokalt.

Protokollen styrker den internasjonale rettsorden på feltet vann og helse. Det antas at protokollen vil være særlig viktig i tilknytning til det kompliserte arbeidet med å rydde opp i sterkt forurensede vannkilder i Øst-Europa og Sentral-Asia.

Protokollen blir lagt ut til undertegning i London 17. juni 1999 på den tredje ministerkonferansen arrangert av WHOs regionalkontor i Europa. Det tas sikte på at Norge undertegner protokollen denne dagen ved helseminister Dagfinn Høybråten.

Protokollen krever ratifikasjon, og trer i kraft nitti dager etter at 16 stater har sluttet seg til.

Lagt inn 11. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen