Historisk arkiv

Norge vil bidra med stabsoffiserer til den internasjonale fredsstyrken til Øst-Timor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 157/99
Dato: 15. september 1999

Norge vil bidra med stabsoffiserer til den internasjonale fredsstyrken til Øst-Timor

Utenriksminister Vollebæk hilser velkommen Sikkerhetsrådets godkjenning av en internasjonal fredsstyrke til Øst-Timor. Norge vil bidra med inntil 5 stabsoffiserer til denne styrken.

- Det haster nå å stanse voldsherjingene, beskytte befolkningen og sikre mulighetene for å yte humanitær støtte, sier utenriksminister.

Sammen med andre land har Norge i FNs Sikkerhetsråd tatt til orde for at det iverksettes en våpenembargo mot Indonesia. Norge har også støttet forslaget om at det avholdes en spesialsesjon av Menneskerettighetskommisjonen så snart som mulig og at FN oppretter en undersøkelseskommisjon for å kartlegge brudd på menneskerettighetene.

Utenriksministeren frykter at verden nå er vitne til en humanitær katastrofe som bare vil øke dersom ikke flyktningene og de internt fordrevne får rask bistand i form av beskyttelse, mat og medisiner. Utenriksdepartementet har lagt til rette for en økning av den humanitær støtten til sivilbefolkningen i Øst-Timor og flyktningene i Vest-Timor og vurderer fortløpende anmodninger om bistand etter hvert som behovene avklares nærmere. I den anledning deltok den norske ambassadøren i Jakarta i går på en reise til Vest-Timor sammen med UNDP og andre diplomatkolleger.

Utenriksdepartementet har nylig utbetalt 1,4 millioner kroner i støtte til Flyktningerådet for FNs arbeid for flyktninger i Vest-Timor. Norge ønsker også å videreføre Caritas humanitære arbeid i henholdsvis Øst- og Vest-Timor. Det vil også være aktuelt med ytterligere støtte gjennom andre kanaler, bl.a. gjennom FN-systemet og Det Internasjonale Røde Kors.

Totalt er 31 millioner kroner øremerket til humanitær bistand og støtte til fredsbevarende innsats på Øst-Timor i inneværende år.

Lagt inn 15. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen