Historisk arkiv

Norsk-kinesisk forfatterdialog: Litteraturseminar i Beijing og Shanghai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 71/1999
Dato: 28. april 1999

Norsk-kinesisk forfatterdialog: Litteraturseminar i Beijing og Shanghai

Åtte norske litterater vil delta på to ulike litteraturseminar i Kina i månedsskiftet mai/juni. Seminarene arrangeres av ambassaden i Beijing og generalkonsulatet i Shanghai i samarbeid med Den kinesiske forfatterforeningen. Seminarene er et viktig ledd i Norges dialog om menneskerettigheter med Kina.

Fra norsk side deltar forfatterne Kjartan Fløgstad, Cathrine Grøndahl, Erik Fosnes Hansen, Anne Holt og Jan Kjærstad foruten redaktør Per Egil Hegge, litteraturkritiker Øystein Rottem og forlagsredaktør Trygve Åslund på seminaret i Beijing 26.-29. mai. Sentralt på programmet står temaer som ”Freedom of Creation”, ”Literature and the Market”, ”Literature and Social Mission”. Det vil i tillegg bli gitt innføringer i henholdsvis norsk og kinesisk samtidslitteratur samt i de to lands forlagsvirksomhet.

Fløgstad, Fosnes Hansen, Rottem og Åslund fortsetter til mini-seminaret i Shanghai 2. juni. Dette seminaret vil sette fokus på spørsmålet om litteratur som nasjonalsak eller et konglomerat av internasjonal innflytelse. Man vil blant annet se nærmere på norsk og kinesisk innflytelse i de respektive lands litteratur, på havnebyen Shanghai som møtested mellom øst og vest i litteraturen, og på Peer Gynt som nasjonal figur.

Litteraturseminarene er en oppfølging av den kinesiske forfatteren Wang Mengs besøk i Norge sist høst. Wang Meng er en av Kinas fremste nålevende forfattere. Han var kulturminister frem til 1989 og innehar i dag en rekke tillitsverv innen kinesiske forfatterorganisasjoner. I tillegg til Wang Meng vil en rekke kinesiske forfattere delta.

De norske og kinesiske seminarinnleggene i Beijing og Shanghai vil bli utgitt i bokform på engelsk og kinesisk av et kinesisk forlag i etterkant av seminaret.

Utenriksdepartementet, 28. april 1999

Lagt inn 29. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen