Historisk arkiv

Omfattende norsk bistand i forbindelse med jordskjelvet i Tyrkia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 140/99
Dato: 20. august 1999

Omfattende norsk bistand i forbindelse med jordskjelvet i Tyrkia

Jordskjelvkatastrofen i Tyrkia øker i omfang. Den norske ambassade i Ankara tok samme dag som jordskjelvet inntraff, kontakt med tyrkiske myndigheter for å tilby norsk assistanse. Utenriksdepartementet har deretter stått i fortløpende kontakt med Tyrkia for å vurdere bidstandsbehovet.

Den aller første internasjonale hjelpen nådde Tyrkia via FNs kontor for koordinering av humanitær assistanse, OCHA, som frigjorde USD 50 000 fra midler de har fått av Norge til bruk ved denne type katastrofe. Etter anmodning har Norge også bidratt med et team på åtte søkerhunder med førere og tre hjelpere fra Norsk Redningshunder. Teamet er allerede i arbeid i et boligkvartal i byen Sakarya (60 km øst av Izmit) hvor det skal finnes overlevende i ruinene.

Norges Røde Kors har fra Utenriksdepartementet mottatt 7 350 000 til forsendelse og bemanning av et fullt utstyrt feltsykehus (NORHOSP). Sykehuset har en kapasitet på 100 sengeplasser og vil være på plass og operativt i løpet av lørdag 21. august.

Etter ønske fra Tyrkia har Norge også stilt et Hercules transportfly fra forsvaret til disposisjon for de lokale myndighetene i det videre arbeidet.

Jordskjelvkatastrofen kommer til å være et sentralt tema under utenriksminister Knut Vollebæks reise til Tyrkia 22.-23.august.

I tiden fremover forventer Utenriksdepartement å motta flere appeller om norsk assistanse fra FN-systemet, frivillige organisasjoner og tyrkiske myndigheter. Norske myndigheter er i utgangspunktet positivt innstilt til å yte ytterligere assistanse i forbindelse med jordskjelvet i Tyrkia.

Lagt inn 20. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen