Historisk arkiv

OSSE-formann, utenriksminister Knut Vollebæks reise til Se

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

OSSE-formann, utenriksminister Knut Vollebæks reise til Sentral-Asia.

Pressemelding

Nr. 172/99
Dato: 27. september 1999

OSSE-formann, utenriksminister Knut Vollebæks reise til Sentral-Asia.

Utenriksminister og OSSE-formann Knut Vollebæk vil i perioden 28. september- 4. oktober besøke de sentral-asiatiske OSSE-medlemslandene Turkmenistan, Tadsjikistan, Usbekistan, Kirgisistan og Kasakhstan.

Under besøket vil Vollebæk ha samtaler med den politiske ledelse, representanter for ombudsmannsordninger, menneskerettighets-institusjoner og frivillige organisasjoner. I Kasakhstan vil han også ha samtaler med statsministeren om norsk næringslivs deltakelse i oljeutvinning i det Kaspiske hav. I Kirgisistan vil han dessuten besøke et barnehjem som er under oppførelse og hvor Norge har bidratt med 15 mill. kroner.

Under samtalene vil OSSE-formannen søke støtte til at OSSE utnyttes bedre som kontaktorgan mellom de sentralasiatiske land og Europa. Han vil be om synspunkter på initiativ som kan bedre det regionale samarbeidet. OSSE-formannen har opprettet et eget fond, hvor Norge bidrar med 2 millioner kroner som OSSE skal bruke til å øke sitt engasjement i Sentral-Asia.

I sine samtaler vil Vollebæk også gi uttrykk for sin bekymring for at utviklingen i Sør-Kirigsistan kan få alvorlige konsekvenser for sikkerhet og stabilitet hele regionen. Han vil videre legge vekt på at demokratiseringsprosessen i de sentral-asiatiske landene må føres videre. Dette er en forutsetning for fremtidig stabilitet og økt engasjement fra det internasjonale samfunns side, som også vil bidra til å fremme den økonomiske utvikling. OSSE er aktivt engasjert for å fremme rettferdige valgordninger hvor alle politiske partier gis adgang til å stille kandidater.

Lagt inn 28. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen