Historisk arkiv

OSSE-formann Vollebæk deltar på toppmøte i Sarajevo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 128/99
Dato: 22. juli 1998

OSSE-formann Vollebæk deltar på toppmøte i Sarajevo

Utenriksminister Knut Vollebæk vil i egenskap av OSSE-formann delta på toppmøtet om Stabilitetspakten for Sørøst-Europa som avholdes i Sarajevo fredag 30. juli. Statsminister Kjell Magne Bondevik vil representere Norge på møtet.

Stabilitetspakten ble vedtatt 10. juni i år og har som formål å fremme fred, stabilitet, demokrati og økonomisk vekst i Sørøst-Europa. Deltakerne i pakten er foruten statene i regionen, USA, Russland, EU-landene, Europarådet og OSSE. Jugoslavia vil inviteres til å delta når forholdene ligger til rette for det.

Stabilitetspakten er knyttet til OSSE som i kraft av sin ekspertise og kapasitet vil kunne gi et vesentlig bidrag til gjennomføring av pakten. EU forventes å spille en ledende rolle i dette arbeidet.

Toppmøtet vil samle både deltakere i Stabilitetspakten og flere andre interesserte land og organisasjoner, herunder Canada, Japan, Norge, FN, NATO og Verdensbanken. Formålet med toppmøtet er å vise solidaritet med landene i regionen etter Kosovo-krisen og støtte opp om Stabilitetspaktens målsettinger.

Statsminister Bondevik og OSSE-formann Vollebæk vil reise fra Oslo til Køln med privatfly om kvelden torsdag 29. ds. Neste morgen reiser de videre til Sarajevo med et tysk militærfly sammen med forbundskansler Schröder og den svenske, danske og finske statsminister.

Priv til red:

Fra tysk side er det åpnet for at inntil 5 norske pressefolk kan følge med militærflyet fra Køln til Sarajevo, med retur til Køln samme ettermiddag/kveld.

På denne bakgrunn inviteres herved følgende redaksjoner til å følge reisen Oslo-Køln-Sarajevo-Køln-Oslo på poolbasis: 1 fjernsynsteam (1 reporter + 1 fotograf fra NRK eller TV2), 1 skrivende team (1 reporter fra NTB + 1 fotograf fra Scanpix) og 1 radio-reporter (NRK eller P4). Det vil bli sørget for pressetransport på bakken i Køln og Sarajevo. Visum til Bosnia-Herzegovina er ikke påkrevet for ledsagende journalister.

Nevnte redaksjoner må melde fra om de er interessert i å delta i den norske presse-poolen innen fredag 23. juli kl. 14:00 til Mette Øwre i UDs seksjon for informasjon og presse, tel. 22 24 31 49 eller fax 22 24 27 87. Journalistene må selv reservere hotellrom i Køln.

Lagt inn 23. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen