Historisk arkiv

Øst-Timor. Norsk humanitær bistand

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 162
Dato: 18.09.1999

Øst-Timor. Norsk humanitær bistand

UD har allerede nå gått ut over rammen på NOK 31 mill., og har per i dag brukt NOK 40 mill. til humanitær bistand til Øst-Timor. Bare i løpet av denne helgen blir det brukt rundt NOK 17 mill til tiltak i regi av FN, Røde Kors og Caritas.

Den norske støtten fordeler seg på følgende prosjekter:

Røde Kors:

Departementet bidrar med 8.8 mill. til finansieringen av et Røde Kors-sykehus som blir sendt fra Norge i morgen, søndag 19.09.99. Sykehuset har kapasitet til rundt 100 pasienter og har i tillegg en poliklinikk. Etter en innkjøringsperiode vil sykehuset bli overdratt til det Internasjonale Røde Kors, som har vært på Øst-Timor i 20 år.

FN:

Norge har til sammen bidratt med NOK 18 mill. til FNs operasjoner på Øst-Timor. Etter anmodning fra Verdens Matvareprogram (WFP) vil Norge onsdag sende 60 tonn med matforsyninger til området. Norge støtter videre FNs humanitære innsats med store kontantbidrag. Bidragene kanaliseres i første rekke gjennom OCHA til FNs Høykommissær for Flyktninger (UNHCR) og WFP. Norge har allerede bidratt med personell til UNHCR og WFP via Flyktningerådet. De første 5 vil være på plass i helgen.

I tillegg til den rent humanitære innsatsen har Norge også støttet opp om FNs arbeid med å forberede og gjennomføre folkeavstemmingen, bl .a. gjennom et kontantbidrag på NOK 4 mill. til FNs Trust Fund for the Settlement of the Question of East Timor. Departementet finansierte videre 4 deltakere til FNs observatørstyrke i forbindelse med folkeavstemmingen. Vi har likeledes øremerket NOK 6 mill. til et fond for fredsbevarende operasjoner/flernasjonal styrke på Øst-Timor. Norge tar sikte på å bidra med 4-5 stabsoffiserer til den flernasjonale styrken.

Caritas:

Det er kanalisert rundt NOK 9 mill. via Caritas Norge. Støtten er i første rekke gått til Caritas` arbeid blant internt fordrevne på Øst-Timor og blant flyktningene på Vest-Timor, men også til helse- og utdanningsprosjekter. Caritas Norge har hittil vært den eneste norske organisasjonen med fast norsk representasjon på Øst-Timor.

Annet:

Departementet har støttet utsendelsen av 5 frivillige NGO-observatører samt lokale valgobservatører til folkeavstemmingen. Videre er det gitt støtte til avholdelse av en ekspertkonferanse i forkant av folkeavstemmingen. Endelig er det gitt norsk støtte til en studie av sosioøkonomiske forhold på Øst-Timor i regi av Colombia University og FAFO.

* * *

Norge står i nær kontakt med andre giverland for å se på eventuelle samfinansierings- prosjekter.

Lagt inn 20. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen