Historisk arkiv

Redegjørelse for Stortinget om Regjeringens politikk innenfor humanitær bistand

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 7/99
Dato: 21. januar 1999

Redegjørelse for Stortinget om Regjeringens politikk innenfor humanitær bistand

Utviklings- og menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson presenterer i dag en samlet strategi for norsk humanitær bistand.

- Vi vil i år bruke ca 2 milliarder kroner for å lindre nøden blant ofrene for væpnede konflikter og naturkatastrofer. Dette er det dobbelte av nivået på nødhjelpen i 1992. Årsaken er at naturkatastrofer og væpnede konflikter blir stadig flere og mer kompliserte. Dette er en utvikling vi må snu. Som en av de viktigste internasjonale aktørene innenfor humanitær bistand har vi et særlig ansvar, sier Hilde Frafjord Johnson.

Dette er noe av bakgrunnen for den humanitære redegjørelse som utviklings- og menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson gir i Stortinget i dag.

Et viktig element i den nye strategien for humanitær bistand er å styrke internasjonale samordning av denne bistanden under FNs lederskap. Bistanden skal integreres i Norges internasjonale arbeid for fred, forsoning og utvikling. Arbeidet for å forebygge naturkatastrofer og konflikter vil bli gitt høy prioritet. Den humanitære bistanden skal bli mer fattigdomsorientert, med satsing på utdanning, sosial sektor, miljø og demokratibygging. De “glemte” nødssituasjonene, som ikke får tilstrekkelig internasjonal oppmerksomhet, skal prioriteres høyere fra norsk side. Finansieringsformene skal utvikles for bedre å fylle gapet mellom nødhjelp og langsiktig utvikling. I alt dette arbeidet skal de norske frivillige organisasjonene fortsatt spille en viktig rolle.

Norges humanitære bistand skal opprettholdes på et høyt nivå, kvantitativt og kvalitativt. Bistanden skal være forankret i det moralske imperativ om å yte hjelp og gi beskyttelse til mennesker i nød, går det fram av Regjeringens humanitære redegjørelse for Stortinget i dag.

Det Kgl. Utenriksdepartement, 21. januar 1999

Lagt inn 21. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen