Historisk arkiv

Regjeringen ber om Stortingets samtykke til å inngå Smutthull-avtale med Russland og Island

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 91/1999
Dato: 21. mai 1999

Regjeringen ber om Stortingets samtykke til å inngå Smutthull-avtale med Russland og Island

Regjeringen har i dag vedtatt å be om Stortingets samtykke til å inngå den trilaterale avtalen med Russland og Island om samarbeid på fiskeriområdet, den såkalte Smutthull-avtalen.. Forslaget er fremmet i stortingsproposisjon 74 1998-99, som Regjeringen fremla i dag.

Avtalen og den bilaterale protokoll med Island er gjengitt som vedlegg til proposisjonen. Regjeringen fremholder at avtalen vil gjøre slutt på det uregulerte islandske fisket på regulerte bestander i Smutthullet. Den innebærer at Island vil følge norske myndigheters prinsipper for ansvarlig fiske og bekjempelse av uregulerte fiske på uregulerte bestander i Barentshavet. Dette vil styrke arbeidet med å skape ordnede forhold for fiskeriene i nordområdene.

I proposisjonen gjennomgås bl.a. Smutthull-fiskets historie, bestandssituasjonen og -prognosene, ”svartelistingen” av islandske fartøy og arbeidet med Smutthull-avtalen som del av det internasjonale arbeid for å sikre en forsvarlig ressursforvaltning. De norsk-islandske og senere norsk-russisk-islandske forhandlinger siden 1993 omtales. Om avtalen sier Regjeringen at denne i praksis innebærer en islandsk aksept av at de regulerte fiskebestander i det nordlige Norskehavet og Barentshavet forvaltes av den norsk-russiske fiskerikommisjonen. Avtalen gir også forsikring om at Island vil avså fra å kreve ytterligere fiskeadgang for torsk i Barentshavet. I den bilaterale protokollen med Island slås det fast at Island ikke skal fiske lodde i Barentshavet. Island forplikter seg i avtalen også til å motarbeide forsøk på omflagging for å omgå avtalen, til å nekte landing av fangster som er tatt i strid med denne og anløp i havn av fartøy som har drevet slik virksomhet.

På sin side har Island fått fiskerettigheter i norsk og russisk økonomisk sone som i 1999 utgjør 8 900 tonn torsk, pluss bifangst. Som kompensasjon i en ”rimelig balanse” i fiskeriforbindelsene vil norske fiskere få en kvote på 500 tonn bunnfisk, pluss bifangst, og 17 000 tonn lodde i islandsk økonomisk sone.

I den oppsummerende vurdering fremholder Regjeringen at avtalen og den bilaterale protokoll styrker det norsk-russiske fiskeriregimet som grunnlag for en ansvarlig ressursforvaltning i Barentshavet. Avtaleverket normaliserer vårt fiskeripolitiske forhold til Island og innebærer at fisket i Barentshavet nå er regulert i avtaler med alle de større fiskerinasjonene i Nord-Øst-Atlanteren.

Utenriksdepartementet, 21. mai 1999

Lagt inn 21. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen