Historisk arkiv

Regjeringen fremmer proposisjon om videre forskningssamarbeid med EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 34/99
Dato: 5. mars 1999

Regjeringen fremmer proposisjon om videre forskningssamarbeid med EU

Regjeringen fremmet i dag en Stortingsproposisjon hvor det bes om samtykke til at Norge deltar i EUs femte rammeprogram for forskning og teknologisk utvikling. Dette programmet løper fra 1999-2002. Hvis Stortinget gir sitt samtykke, vil denne rammeavtalen inngå som en del av EØS-avtalen.

Norge har tidligere under samme avtale deltatt i EUs fjerde rammeprogram for forskning og teknologisk utvikling (1994-1998). En evaluering lagt frem av Norges forskningsråd 8. februar 1998, konkludere med at deltakelsen i det fjerde rammeprogrammet har vært til stor nytte og utbytte for de norske miljøene. Norske myndigheter, næringsliv og forskningsmiljøer ser det som positivt og naturlig med fortatt samarbeid på dette området.

Det femte rammeprogrammet er i hovedsak næringsrettet med stor vekt på informasjonsteknologi (IT). Videre er fors-kning for bedre helse, livskvalitet, mat- kvalitet og miljø tillagt stor betydning. Det er i alt sju sær-program innenfor rammeprogrammet. Norge har på ulike nivåer deltatt i utformingen av det faglige innholdet og strukturen i programmet.

Norge vil være forpliktet til å dekke 1.8 % av totalbudsjettet på 15 milliarder euro, dersom man slutter seg til rammeprogrammet. Gitt dagens kronekurs, tilsvarer dette om lag 2.2 milliarder kroner.

Lagt inn 5. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen