Historisk arkiv

Regjeringen fremmer stortingsproposisjon om stortingsmelding om avtalen med EU om Schengen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 53/99
Dato: 26. mars 1999

Regjeringen fremmer stortingsproposisjon om stortingsmelding om avtalen med EU om Schengen

Regjeringen fremmet i dag en stortingsproposisjon hvor det bes om samtykke til at Norge inngår en avtale med EU om de institusjonelle løsningene for fortsatt norsk deltakelse i Schengen-samarbeidet når dette integreres i EU. Også Island blir part i avtalen, som vil sikre opprettholdelse av Den nordiske passunion.

Norsk deltakelse i Schengen-samarbeidet skal fortsatt skje på folkerettslig grunnlag. Avtalen gir ikke EF-domstolen eller EU-kommisjonen myndighet i Norge. Det åpnes gjennom avtalen for parlamentarikersamarbeid om Schengen-saker mellom partene.

Avtalen innebærer at det opprettes et fellesorgan utenfor EUs rammer for drøftelse av Schengen-saker mellom Norge, Island og EU. Dette vil gi kontinuitet i den norske deltakelsen i regelutviklingsarbeidet i Schengen. Det følger av avtalens bestemmelser at fra undertegningen skal reglene om virksomheten i fellesorganet anvendes på midlertidig basis inntil avtalen trer i kraft.

Regjeringen har vært opptatt av å sikre en grundig vurdering av de grunnlovsmessige spørsmål knyttet til en ny Schengen-avtale. Den oppnevnte derfor i april 1998 en referansegruppe av fem juridiske eksperter for å rådgi om de konstitusjonelle spørsmål. Vurderinger fra medlemmer av referansegruppen følger som vedlegg til proposisjonen. Det har vært ulike vurderinger i Regjeringen knyttet til om avtalen skal foreslås behandlet etter Grunnlovens paragraf 26, 2. ledd eller Grunnlovens paragraf 93. Regjeringen tilrår etter en samlet vurdering at Stortinget behandler avtalen etter Grunnlovens paragraf 26, 2. ledd.

Regjeringen fremmet i dag også en stortingsmelding som beskriver innholdet av samarbeidet med EU. Samarbeidets innhold videreføres basert på samarbeidsavtalen av 1996, og det har ikke vært forhandlet med EU om dette. Stortingsmeldingen redegjør for de vedtak som er truffet av Schengens ministerkomité etter at samarbeidsavtalen ble undertegnet.

Lagt inn 26. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen