Historisk arkiv

Regjeringen legger fram prøvestansavtalen for Stortinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 39/99
Dato: 12. mars 1999

Regjeringen legger fram prøvestansavtalen for Stortinget

Regjeringen har i dag lagt frem linkdoc032005-030047#docSt prp nr 41 (1998-99) om ratifikasjon av traktat om totalforbud mot kjernefysiske prøvesprengninger for Stortinget.

Regjeringen ber samtidig om at Stortinget bevilger 15,3 mill. kroner til dekning av Norges verifikasjonsforpliktelser under traktaten.

Norge undertegnet traktaten om totalforbud mot kjernefysiske prøvesprengninger (”prøvestansavtalen”) 24. september 1996, samme dag som den ble åpnet for undertegning.

Kjernefysiske prøvesprengninger har vært en stor belastning på det internasjonale arbeidet for kjernefysisk nedrustning og ikke-spredning. Traktaten er et viktig steg i arbeidet for å stanse det kjernefysiske våpenkappløpet. Den etablerer et bindende forbud mot alle typer kjernefysiske prøvesprengninger. Det er av avgjørende betydning at de fem atommaktene Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia og USA har sluttet seg til avtalen.

Norge er blant 44 navngitte land som må ratifisere traktaten før den kan tre i kraft. Blant de 44 land er også India, Pakistan og Nord-Korea, som så langt ikke har undertegnet traktaten. Det er derfor usikkert når traktaten vil kunne tre i kraft. Fra norsk side tar en, i likhet med øvrige vestlige land, sikte på å ratifisere traktaten og gjennomføre den, uten hensyn til at det er uvisst når traktaten vil tre i kraft.

En traktat om totalforbud mot kjernefysiske prøvesprengninger var gjennom flere tiår en viktig målsetting i Norges arbeid for kjernefysisk nedrustning og ikke-spredning. Norge bidro aktivt i forhandlingene om traktaten. Fra norsk side legger en stor vekt på effektiv internasjonal kontroll med etterlevelse. Norge var derfor en sterk pådriver og bidragsyter for å etablere et sikkert verifikasjonssystem under traktaten. NORSAR (Norwegian Seismic Array) på Kjeller bidro vesentlig i dette arbeidet gjennom utvikling av et system for global overvåkning av seismiske hendelser. Norge vil spille en sentral rolle i traktatens overvåkningssystem. Seks av i alt 321 målestasjoner på verdensbasis, vil ligge på norsk territorium.

Lagt inn 12. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen