Historisk arkiv

Regjeringen legger frem stortingsmelding om norsk bistand til Balkan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 201/99
Dato:12. november 1999

Regjeringen legger frem stortingsmelding om norsk bistand til Balkan

Regjeringen godkjente i statsråd i dag Stortingsmelding nr. 13 (1999-2000) ”Hovedtrekk i fremtidig norsk bistand til landene i Sørøst-Europa”.

Meldingen inneholder en overordnet plan for Norges medvirkning i gjenoppbygging og stabilisering av Sørøst-Europa etter Kosovo-krisen. Rammen for den norske innsatsen er de omlag 800 millioner kroner som Regjeringen har foreslått i bistand til landene i regionen i fremlegg til Statsbudsjett for neste år.

Bistanden vil ta utgangspunkt i Stabilitetspakten for Sørøst-Europa og være en del av en samlet, internasjonal koordinert innsats. Planen dekker både humanitær og langsiktig bistand. Det legges opp til at vår innsats kanaliseres gjennom både flersidige og tosidige kanaler. Humanitær bistand forventes å utgjøre hovedtyngden av vår bistand også i det kommende år. I tillegg vil det bli gitt støtte til infrastrukturtiltak, demokratitiltak og til utviklingen av økonomien til landene i regionen.

Støtten til den serbiske republikken vil foreløpig bestå av humanitær bistand innenfor de begrensninger som forholdet til Milosovic- regimet medfører. Skjer det en positiv politisk utvikling i Den føderale republikken Jugoslavia som Serbia er en del av, legges det opp til at man kan gå inn med mer langsiktig bistand.

Lagt inn 12. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen