Historisk arkiv

Regjeringen legger frem stortingsmelding om eksport av forsvarsmateriell i 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 108/99
18. juni 1999

Regjeringen legger frem stortingsmelding om eksport av forsvarsmateriell i 1998

Regjeringen vedtok i Statsråd i dag å legge frem en årlig stortingsmelding om eksport av forsvarsmateriell i 1998.

Den samlede verdien av eksporten av forsvarsmateriell, inkludert tilknyttede tjenester og reparasjon av tidligere levert forsvarsmateriell, var i 1998 kroner 1.135.291.000. Til sammen 27 bedrifter rapporterte om utførsel i 1998.

Oversiktene i meldingen er basert på oppgaver fra bedriftene over faktisk eksport, det vil si fakturerte salg av forsvarsmateriell, tjenester og reparasjoner knyttet til slik eksport. Hoveddelen av eksporten går til NATO, de nordiske land og andre europeiske land. Største kjøpere var i 1998 Sverige, etterfulgt av USA og Tyskland. Norsk forsvarsindustri produserer i liten grad komplette våpensystemer. Komponenter, deler, elektronisk utstyr og sprengstoff utgjorde den overveiende del av eksporten.

Stortingsmeldingen redegjør for regelverket for eksportkontroll, herunder Utenriksdepartementets behandling av søknader om eksport av forsvarsmateriell.

På bakgrunn av utviklingen mot et tettere internasjonalt samarbeid om utvikling og produksjon av nytt forsvarsmateriell ble det i 1998 tatt inn et tillegg i retningslinjene om flernasjonale produkter for å skape større klarhet i hvordan eksport av flernasjonale produkter skal behandles. Opprettelsen av et nytt nordisk ammunisjonsselskap, Nammo er omtalt som eksempel på tendensen til internasjonaliseringen i forsvarsindustrien.

Lagt inn 18. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen