Historisk arkiv

Regjeringen med tiltak mot Burma-turisme.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 5/99
Dato 20. januar 1999

Regjeringen med tiltak mot Burma-turisme.

Regjeringen har besluttet å oppfordre norsk reiselivsnæring til å avstå fra å selge turistreiser til Burma. Regjeringen oppfordrer videre norske borgere til å unngå Burma som turistmål. Burmesiske myndighetspersoner og deres familier vil ikke få utstedt transittvisa til Norge.

De nye tiltakene er innført som følge av den forverrede menneskerettsituasjonen i landet, og kommer i tillegg til de tiltak som Norge allerede har iverksatt overfor militærregimet i Rangoon. Norge har med dette gått noe lenger enn EU i ensidige tiltak overfor Burma.

Norske myndigheter vil dessuten foreta en formell protest overfor burmesiske myndigheter mot den økende trakassering av opposisjonen i landet. Ambassaden i Singapore, som er sideakkreditert til Burma, er instruert om å foreta en démarche, hvor Norge tar sterk avstand fra massearrestasjoner av burmesiske opposisjonelle og de grove og systematiske menneskerettighetsbruddene som har funnet sted den senere tid.

Regjeringen uttrykker tilfredshet med at norske firmaer allerede i stor grad har fulgt opp oppfordringen til ikke å handle med Burma. Handelen med Burma viste en nedgang fra ca. 10 millioner kr. i 1997 til 4,4 millioner i de åtte første måneder i 1998.

Norge har i flere år vært blant de fremste kritikerne av militærregimet i Burma og gir politisk og økonomisk støtte til den demokratiske opposisjonen i landet. Norge har regelmessig påtalt militærregimets brudd på grunnleggende menneskerettighet- og demokratistandarder. Videre har vi arbeider aktivt for internasjonale sanksjoner for å tvinge regimet til å etterleve grunnleggende menneskerettsnormer.

Lagt inn 20. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen