Historisk arkiv

Regjeringen ratifiserer ILO-konvensjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 9/99

Regjeringen ratifiserer ILO-konvensjoner

Regjeringen har i dag besluttet å ratifisere fire ILO- konvensjoner, samt et Dokument om endring av Den internasjonale arbeidsorganisasjons konstitusjon. Stortinget har tidligere gitt samtykke til ratifikasjon.

Siktemålet med Dokument om endring av Den internasjonale arbeidsorganisasjons konstitusjon er å kunne oppheve foreldede konvensjoner, som ledd i en modernisering av ILOs regelverk.

Konvensjon nr. 164 om helsevern og helsetjeneste for sjøfolk fastsetter spesifikke krav til tiltak for helsevern. Blant annet oppstilles krav til medisinkiste, legehåndbok, tilgang på legeråd over radio eller satellitt, krav til lege ombord eller medisinsk kurs for mannskap og krav til sykeavdeling ombord.

Konvensjon nr. 179 om rekruttering og arbeidsformidling av sjøfolk fastsetter at offentlig arbeidsformidling fortsatt skal være hovedregelen, men det åpnes for privat arbeidsformidling etter autorisasjon eller annen form for offentlig godkjenning.

Konvensjon nr. 176 om sikkerhet og helse i bergindustrien oppstiller krav om forebyggende og vernemessige tiltak i bergverket.

Konvensjon nr. 178 om tilsyn med sjøfolks arbeids- og levevilkår inneholder bestemmelser om tilsyn med sjøfolks arbeids- og levevilkår på skip over 500 bruttotonn.

Norsk lovgivning og forvaltningspraksis anses å være i samsvar med samtlige av konvensjonene.

Utenriksdepartementet, 22. januar 1999

Lagt inn 22, januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen