Historisk arkiv

Regjeringen vedtar undertegning av Smutthull-avtalen mellom Norge, Russland og Island

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 64/99
Dato: 16. april 1999

Regjeringen vedtar undertegning av Smutthull-avtalen mellom Norge, Russland og Island

Regjeringen har i dag vedtatt å undertegne den trilaterale avtalen mellom Norge, Island og Russland om samarbeid på fiskeriområdet med tilhørende protokoll mellom Norge og Island.

Denne avtalen skal gjøre slutt på det islandske uregulerte fisket i Smutthullet, som har representert den største utfordringen i den norsk-russiske forvaltningen av den norsk-arktiske torskebestanden.

I protokollen er det fastsatt betingelser for bytte av fiskekvoter mellom Norge og Island. Island får en kvote på 4 450 tonn torsk i norsk økonomisk sone nord for 62· N i inneværende år. I tillegg kommer normal bifangst. Norske fiskere vil få adgang til linefiske etter brosme, lange og blålange med en kvote på i alt 625 tonn bunnfisk (500 tonn pluss bifangst) samt 17 000 tonn lodde.

Avtalen og protokollene til avtalen har en varighet på fire år. Den islandske fiskekvoten i Barentshavet vil bli justert i forhold til utviklingen i totalkvoten (TAC) for torsk, som fastsettes av Den norsk-russiske fiskerikommisjon. Den norske loddekvoten vil bli justert i forhold til den islandske kvoten av torsk. Island vil få en tilsvarende kvote fra Russland som fra Norge. Utvekslingen av fiskekvoter bortfaller dersom TAC for torsk i Barentshavet er under 350 000 tonn. Island forplikter seg videre til ikke å fremsette nye torskekrav eller å starte fiske etter lodde i Barentshavet.

I avtalen forplikter partene seg også til å søke å hindre utflagging av fiskefartøyer med sikte på å omgå avtalen. Landing av fangst fra uregulert fiske og anløp i havn av fartøyer som fisker uregulert, vil heller ikke bli tillatt.

Avtalen og protokollene vil tre i kraft så snart de er ratifisert av de tre land. Det er Regjeringens hensikt å legge avtalen frem for Stortinget i inneværende sesjon slik at den kan tre i kraft så snart som mulig.

Det tas sikte på at avtaleverket skal undertegnes innen kort tid.

Lagt inn 16. aril 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen