Historisk arkiv

Sikkerhetsrådet drøfter Øst-Timor i ekstraordinært møte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 154/99
Dato: 11. september 1999

Sikkerhetsrådet drøfter Øst-Timor i ekstraordinært møte

Norges FN-ambassadør holdt innlegg i dagens formelle møte i FNs Sikkerhetsråd, sammenkalt for å drøfte den dramatiske utviklingen på Øst-Timor.

Fra norsk side ble det uttrykt sterk bekymring over de vedvarende og grufulle voldshandlinger som rettes mot sivilbefolkningen på Øst-Timor. Norge uttrykte også alvorlig bekymring for de flyktninger som i stort antall er blitt deportert til Vest-Timor.

Det ble gitt uttrykk for at indonesiske styrker ikke bare har tillatt, men også spilt en aktiv rolle i voldshandlingene. Fra norsk side forventer man at de ansvarlige for disse ugjerningene blir stilt til ansvar.

Det ble vist til at Indonesia ikke har maktet å bringe situasjonen under kontroll, og at Indonesia derfor umiddelbart bør be det internasjonale samfunn om assistanse. Fra norsk side håper man at de signaler som i dag er kommet fra Jakarta, innebærer at en slik anmodning er underveis.

Norges innlegg støtter Australias initiativ for en flernasjonal, fredsbevarende styrke til Øst-Timor, og roser Australia for det lederskap landet har vist i en kritisk situasjon.

Lagt inn 13. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen