Historisk arkiv

Stortingsmelding om Norges deltagelse i Europarådet i 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 52 /99
Dato: 26. mars 1999

Stortingsmelding om Norges deltakelse i Europarådet i 1998

Den årlige stortingsmeldingen om Norges deltakelse i Europarådet ble godkjent i statsråd 26. mars. Meldingen omhandler hovedtrekkene ved siste års politiske virksomhet, menneskerettighetsarbeid og mellomstatlig fagsamarbeid i Europarådet. Regjeringen legger særlig vekt på Europarådets arbeid for å fremme menneskerettigheter, demokrati og rettsstatsprinsippene i de nye medlemslandene fra Sentral- og Øst-Europa.

Etableringen av den nye Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg 3. november 1998 representerer et viktig bidrag i dette arbeidet, fordi kapasiteten til å behandle individuelle klagesaker er vesentlig styrket. Regjeringen legger stor vekt på at medlemslandene respekterer domstolens avgjørelser for å bevare domstolens troverdighet.

Norge har deltatt i arbeidet med å iverksette handlingsplanen og slutterklæringen som ble vedtatt på Europarådets toppmøte høsten 1997. Regjeringen har i den forbindelse bidratt aktivt i arbeidet med å videreutvikle overvåkingen av medlemslandenes forpliktelser og å knytte Europarådets demokratibyggingsprosjekter opp mot feil og mangler som avdekkes gjennom overvåkingsmekanismen. Norge har i 1998 også kanalisert frivillige bidrag til Europarådets bistandsprosjekter, særlig i de baltiske land. Videre har Norge arbeidet for å styrke samarbeidet og koordineringen mellom Europarådet og OSSE.

Europarådets 50-årsjubileum finner sted i mai 1999. Regjeringen opprettet i fjor høst en nasjonal forberedelseskomité som planlegger en norsk markering for å fremme og synliggjøre Europarådets verdier og menneskerettighetsarbeid . Fokus vil særlig rettes mot innsatsen for å bekjempe rasisme og intoleranse.

Lagt inn 26. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen