Historisk arkiv

Strasbourg-dommen blir fulgt opp, men Dørum gir honnør til Brattholm

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 116-99
Dato: 26.11.1999

Strasbourg-dommen blir fulgt opp, men

Dørum gir honnør til Brattholm

- Vi tar Strasbourg-domstolens kjennelse til etterretning i det videre arbeidet med ytringsfrihetsspørsmålet. Men dommen rokker ikke ved den kjensgjerning at professor Anders Bratholm gjorde en meget fortjenstfull innsats for å avdekke politivold og overgrep i Bergen, sier justisminister Odd Einar Dørum.

Torsdag falt dommen i saken N og J mot Norge i domstolen i Strasbourg. Saken dreide seg om Høyesteretts mortifikasjon av fem utsagn som falt i forbindelse med politivolddebatten på 80-tallet, er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjon artikkel 10.

Domstolen fant - med tolv mot fem stemmer - at fire av de fem utsagnene urettmessig er mortifisert av Høyesterett. Mortifikasjonen av utsagnet om at Bratholm bevisst hadde løyet, ble derimot ikke ansett å være i strid med artikkel 10.

- Den norske injurielovgivningen vil bli revidert i forbindelse med oppfølgingen av Ytringsfrihetskommisjonens utredning. I den forbindelse vil vi selvfølgelig ta hensyn til denne dommen, i likhet med andre dommer fra Menneskerettighetsdomstolen og norske domstoler, sier justisministeren.

Det domstolen har tatt stilling til, er hvilke utsagn det er legitimt å bruke i en debatt. I dette spørsmålet om ytringsfrihetens grenser har domstolen i Strasbourg kommet til et delvis annet resultat enn Høyesterett.

Dommen i Strasbourg endrer altså ikke noe ved politivold- og boomerangsakene i Bergen. Det er på det rene at det her skjedde alvorlige overgrep, som rettssystemet har søkt å rette opp, fremholder Dørum.


Kontaktperson:
Bjørn Talén, telefon 22 24 51 09

Lagt inn 26. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen