Historisk arkiv

Tildeling av midler til humanitær bistand i forbindelse med krisen i Kosovo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 118/99
Dato: 7. juli 1999

Tildeling av midler til humanitær bistand i forbindelse med krisen i Kosovo

Utenriksdepartementet tildeler UNHCR 100 mill. kroner til flyktningearbeidet i Kosovo, Albania og Makedonia. Norske frivillige organisasjoner har blitt tidelt i alt 79 mill. kroner, som bl.a. vil gå til minerydding og boligbygging.

Stortinget vedtok i juni i år en tilleggsbevilgning på 350 mill.kroner til humanitær bistand i forbindelse med krisen i Kosovo. Dette kom i tillegg til 225 mill.kroner som ble bevilget i april, slik at samlet bevilgning for inneværende år beløper seg til 575 mill.kroner.

Utenriksdepartementet har besluttet å tildele UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) 100 mill.kroner til videreføring av organisasjonens arbeid med å ta hånd om flyktninger som fortsatt er i Albania og Makedonia. I tillegg bidrar organisasjonen med nødvendig humanitær støtte til de flyktningene som nå vender tilbake til Kosovo. Til andre FN-organisasjoner tildeles i alt 50 mill.kroner, slik at samlet støtte til FN-systemet beløper seg til 150 mill.kroner av de 350 mill.kroner som Stortinget bevilget i juni.

For humanitære tiltak i regi av norske frivillige organisasjoner har Utenriksdepartementet denne uken tildelt i alt 79 mill.kroner. Beløpet utgjør første runde av en samlet tildeling på 130 mill.kroner til organisasjonenes virksomhet i Kosovo og tilgrensende områder. Innsatsområdene er bestemt ut fra organisasjonenes analyser av de mest umiddelbare behovene i området og inneholder ulike typer humanitær bistand som minerydding, boligbygging og psykososiale tiltak.

De norske organisasjonene er bedt om å oppgi status for sine aktiviteter i regionen innen 15. august. På grunnlag av disse rapportene og departementets vurdering av situasjonen, vil ytterlige tildeling til organisasjonene bli aktuelt.

De resterende 70 mill.kroner av samlet bevilgning på 350 mill.kroner vurderes brukt til ytterligere budsjettstøtte til Albania, Makedonia og Montenegro i lys av den finansielle belastningen som krisen har betydd for disse landene. Det vil også bli gitt støtte til OSSE-relaterte prosjekter.

Lagt inn 7. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen