Historisk arkiv

Tre norske politilærere klare for innsats i Kosovo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 135/99
Dato: 6. august 1999

Tre norske politilærere klare for innsats i Kosovo

Tre norske politimenn reiser tirsdag 10. august til Kosovo for å tiltre sentrale stillinger ved OSSEs politiskole. Politiavdelingssjef Dag Roger Dalen er utnevnt til hovedlærer ved skolen, med politikonstabel Rune Andersen som sin assistent. Politioverkonstabel FinnTore Pettersen er utnevnt som lærer.

Norge har bidratt i betydelig grad med midler og personell til skolen, som vil bli åpnet 16. august. Skolen vil gi både grunnleggende og videregående opplæring i politiarbeid. Når den er fullt opereativ vil skolen ha en kapasitet på 500 elever. Det første kull av nye politielever er nå under utvelgelse.

Etableringen av politiskolen er et viktig element i arbeidet med å sikre lov og orden, som igjen er viktige forutsetninger for stabilitet og demokrati i Kosovo. Målet er å utdanne en politistyrke på totalt 3000 personer, hvor alle de ulike folkegrupper er representert.

OSSEs formann, utenriksminister Knut Vollebæk, understreker at utdanning av offentlige tjenestemenn, og ikke minst i rettsvesenet, er meget viktig for utviklingen av et fredelig samfunn i Kosovo.Han peker i denne sammenheng også på betydningen av forberedelsen til og avviklingen av frie valg, utvikling av frie medier og overvåkning av menneskerettighetene i området. Oppbygningen av OSSE-sendelaget som skal løse disse oppgavene pågår for fullt. 150 personer er allerede på plass. Det legges opp til en økning på 50 personer i uken, inntil man når den planlagte styrke på 600-700 internasjonale medarbeidere.

Den samlede norske støtte til Balkan-regionen utgjør pr. idag 685 mill kroner. 593 millioner av dette er øremerket tiltak i forbindelse med Kosovo-konflikten, og dekker først og fremst humanitær hjelp til flyktninger. Norge har bidratt vesentlig til OSSEs nærvær i Kosovo, både før og etter de siste måneders krigshandlinger.

Norge vil også bidra med en om lag 1200 soldater i den NATO-ledede styrken KFOR. Disse vil være på plass om få uker.

Lagt inn 6. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen