Historisk arkiv

Utenriksminister Knut Vollebæk undertegner Schengen-avtalen i Brussel 18. mai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 86/1999
Dato: 14. mai 1999

Utenriksminister Knut Vollebæk undertegner Schengen-avtalen i Brussel 18. mai

Utenriksminister Knut Vollebæk er i Brussel 18. mai hvor han vil undertegne Schengen-avtalen mellom EU, Norge og Island. Han vil også delta på det første møtet i det såkalte fellesorganet som er opprettet for å drøfte alle Schengen-spørsmål mellom de land som deltar i Schengen-samarbeidet. EU-formannskapet vil være representert ved statssekretær Günther Verheugen og fra Islands side deltar utenriksminister Halldor Asgrimsson.

Samme dag kl. 11 samles også EØS-rådet til sitt hålvårlig møte. Sentrale saker er den halvårlig gjennomgangen av EØS-samarbeidet, status for EUs utvidelsesprosess og konsekvensene for EØS. Det er ventet at man vil bekrefte den politiske enighet som er oppnådd om låne- og tilskuddsordningen for støtte til sosial og økonomisk utjevning i EU. Forhandlinger om dette startet etter forrige møte i EØS-rådet 6. oktober i fjor. Den løsning man nå i hovedtrekk er enig om innebærer etablering av en ny ordning, med en varighet på fem år og en finansiell ramme på nærmere 120 mill. Euro. I tillegg til EØS-saker vil man i EØS-rådet ta opp spørsmål vedrørende Schengen-samarbeidet, EUs narkotikabyrå, forhandlinger om det europeiske luftfartsrområdet og ØMU.

Utenriksminister Vollebæk vil deretter, sammen med sine kollegaer fra Island og Liechtenstein, møte de 15 EU-landene for en utenrikspolitisk dialog. Samtalen vil bli preget av situasjonen i Kosovo og i Russland, samt utviklingen av en europeisk sikkerhets- og forsvarsidentitet.

Utenriksdepartementet, 14. mai 1999

Lagt inn 18. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen