Historisk arkiv

Utenriksminister Vollebæk beklager dødsdommen mot Öcalan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 113/99
Dato: 29.06.99

Utenriksminister Vollebæk beklager dødsdommen mot Öcalan

Jeg beklager at lederen for PKK, Abdullah Öcalan, er idømt dødsstraff, sier utenriksminister Knut Vollebæk. -Etter norsk syn er bruk av dødsstraff ikke forenlig med de grunnleggende verdier som Europarådet er tuftet på. Dette har vi gjentatte ganger gitt uttrykk for overfor tyrkiske myndigheter, sier Vollebæk.

Tyrkia har ikke fullbyrdet dødsdommer siden 1984, og det er vårt håp at denne praksis ikke brytes. Jeg har tiltro til at den tyrkiske nasjonalforsamling i en ankeprosess vil holde fast ved denne linjen, sier utenriksministeren.

Vollebæk legger også stor vekt på at Tyrkias president Demirel på Europarådets toppmøte i 1997 sluttet seg til en samstemmig appell fra alle Europarådets medlemsland om å avvikle bruk av dødsstraff, og i påvente av dette å avstå fra å fullbyrde dødsdommer.

Utenriksminister Vollebæk viser til at den tyrkiske nasjonalforsamling nylig har vedtatt en lovreform om sikkerhetsdomstolenes sammensetning, der militære dommere erstattes med sivile dommere. -Jeg oppfatter dette som et uttrykk for vilje til å gjennomføre reformer for å styrke menneskerettighetene, sier utenriksminister Knut Vollebæk.

Lagt inn 29. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen