Historisk arkiv

Utenriksminister Vollebæk hilser fredsavtalen i Kongo velkommen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 145/99
Dato: 1. september 1999

Utenriksminister Vollebæk hilser fredsavtalen i Kongo velkommen

-Det er svært gledelig at opprørerne i den Demokratiske Republikken Kongo har undertegnet fredsavtalen som ble framforhandlet i Lusaka tidligere i sommer, sier utenriksminister Vollebæk. -Dette innebærer at alle parter i konflikten nå har undertegnet fredsavtalen, og at arbeidet med å sette avtalen ut i livet kan begynne. Utenriksministeren peker på at konflikten i DR Kongo har ført til store lidelser for befolkningen i landet, og også har vært politisk og økonomisk destabiliserende for hele regionen.

Zambia, Tanzania og Sør-Afrika har vært sentrale i meklingsarbeidet, og Vollebæk understreker det positive i at landene i regionen selv har stått bak de vellykkede forhandlingene.

-Fredsavtalen legger grunnlaget for forsoning og stabilitet, ikke bare for DR Kongo, men for hele regionen. I dette arbeidet er det viktig med støtte fra det internasjonale samfunnet, og vi er beredt til å yte vår del av denne støtten, sier utenriksminister Vollebæk.

Norge støtter aktivt det internasjonale arbeidet som gjøres i området rundt Afrikas store sjøer. Dette skjer både gjennom FN-systemet og gjenom norske og internasjonale organisasjoner. I 1998 bidro Norge med ca. 200 millioner kroner til dette området. Et høyt innsatsnivå vil bli opprettholdt også for 1999.

Lagt inn 1. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen