Historisk arkiv

Utenriksminister Vollebæk hilser innsettelsen av ny president i Nigeria velkommen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 98/99
Dato 29. mai 1999

Utenriksminister Vollebæk hilser innsettelsen av ny president i Nigeria velkommen.

- Innføringen av et sivilt og demokratisk valgt styre i Nigeria er en viktig begivenhet ikke bare i nigeriansk og afrikansk sammenheng, men også internasjonalt. Det sier utenriksminister Knut Vollebæk i anledning av at Olusegun Obasanjo i dag tiltrer som den første valgte sivile president i Afrikas mest folkerike stat på over 15 år.

Utenriksministeren påpeker at Nigeria er en regional stormakt med betydelig innflytelse, og utviklingen her vil derfor kunne få stor betydning også for utviklingen i øvrige deler av Afrika. Han gir samtidig uttrykk for at general Abubakar fortjener anerkjennelse for den måte han har ledet demokratiseringsprosessen i Nigeria på etter at han overtok makten i landet ifjor sommer.

  • Fra norsk side ser vi positivt på de muligheter som nå foreligger til å utvikle forbindelsene med Nigeria. Vi vil også søke å støtte opp om det videre arbeid for å styrke demokrati og menneskerettigheter i landet, og oppbyggingen av det sivile samfunn, sier utenriksminister Vollebæk.
  • Den nye sivile regjeringen vil stå overfor store utfordringer, ikke minst når det gjelder å løse de økonomiske problemene og få bukt med den omfattende korrupsjonskulturen, som har fått utvikle seg under de mange årene med militærstyre, sier utenriksminister Knut Vollebæk.
  • Bare gjennom å løse disse problemene vil det være mulig å skape et grunnlag for å bedre levevilkårene for de brede lag av befolkningen, og derved også hindre at de militære igjen vil forsøke å gripe makten i landet.

I og med at overgangsprosessen til et sivilt og demokratisk styre i Nigeria nå er fullført, vil også alle de internasjonale straffetiltak som ble innført overfor landet under general Abachas regime bli opphevet.

Lagt inn 31. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen