Historisk arkiv

Utenriksminister Vollebæk kommenterer G-8 landenes enighet om en politisk løsning for Kosovo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 78/99
Dato: 6. mai 1999

Utenriksminister Vollebæk kommenterer G-8 landenes enighet om en politisk løsning for Kosovo

”Enigheten mellom G-8-landene er et meget viktig og velkomment skritt på veien mot en politisk løsning av Kosovo-konflikten,” sier utenriksminister Knut Vollebæk. G-8-møtet i Bonn er en videreføring av prosessen som ble innledet under møtet mellom utenriksministrene Albright og Ivanov på Gardermoen den 13. april d.å.

”Det er spesielt viktig at de syv vestlige industrilandene (USA, Canada, Tyskland, Storbritannia, Italia, Frankrike og Japan) og Russland nå er enige om de prinsippene som må ligge til grunn for en slik løsning. Det er av stor betydning at FN trekkes inn i arbeidet for en fredsløsning for Kosovo og fra norsk side støtter vi opp om arbeidet med en Sikkerhetsråds resolusjon som skal danne grunnlaget for prosessen videre,” sier utenriksministeren.

Det er et klart behov for et internasjonalt sikkerhetsnærvær i Kosovo som del av en fredsavtale. Et slikt nærvær vil være en forutsetning for at flyktninger skal kunne vende tilbake til sine hjem i trygghet.

”En regional tilnærming er nødvendig for økonomisk og politisk stabilisering på Balkan. Norge vil bidra både politisk og økonomisk sammen med andre land til en slik regional prosess, og jeg vil i dagene fremover videreføre de tette kontaktene jeg har hatt med representanter for FN og med G-8 landenes utenriksministrer, både i egenskap av OSSE-formann og som norsk utenriksminister,” uttaler utenriksminister Vollebæk.

Lagt inn 7. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen