Historisk arkiv

Utenriksminister Vollebæk ønsker velkommen avtale om selvstyre i Øst-Timor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 76/1999
Dato: 5. mai 1999

Utenriksminister Vollebæk ønsker velkommen avtale om selvstyre i Øst-Timor

-Fra norsk side ønsker vi velkommen avtalen om selvstyre for Øst-Timor, sier utenriksminister Knut Vollebæk i en kommentar til at Indonesia, Portugal og FN i dag har undertegnet en slik avtale. Han opplyser samtidig at Norge har besluttet å gi et foreløpig bidrag på 4 mill. kroner til FNs fond for Øst-Timor. Dette fondet skal finansiere FN-tiltak som kan bidra til å bygge tillit mellom partene og lette den pågående prosessen mot autonomi eller uavhengighet for Øst-Timor.

– Avtalen om selvstyre gir håp om en fredelig utvikling i Øst-Timor i tiden fremover. Tross de nedslående meldingene om voldelige sammenstøt mellom ulike deler av øyas befolkning, er det oppløftende at det nå legges til rette for at Øst-Timors befolkning selv får anledning til å bestemme over sin egen utvikling, sier Vollebæk.

Norge og de fleste andre land i FN har aldri anerkjent den indonesiske okkupasjonen av Øst-Timor. Norske frivillige organisasjoner har satt søkelys på situasjonen der i en årrekke. Tildelingen av Nobels fredspris til to representanter for befolkningen i Øst-Timor, Jose Ramos-Horta og biskop Belo, i 1996, bidro til at det ble skapt ny oppmerksomhet rundt konflikten om Øst-Timor.

Norge har gjennom mange år spilt en aktiv rolle for å bidra til en fredelig løsning på konflikten om Øst-Timor, både når det gjelder den politiske prosessen og bistand til befolkningen der. I lys av den inngåtte avtalen og i samarbeid med andre land vil en fra norsk side også videreføre og forsterke den eksisterende støtten til humanitære og politiske hjelpetiltak i Øst-Timor.

Utenriksdepartementet, 6.mai 1999

Lagt inn 6. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen