Historisk arkiv

Utenriksminister Vollebæk til Balkan 9. - 13. januar 1999

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.Nr. 2/99
Dato 7. januar 1999

Utenriksminister Vollebæk til Balkan 9. - 13. januar 1999

Utenriksminister Knut Vollebæk vil i tidsrommet 9. - 13. januar avlegge sitt første besøk til Balkan i egenskap av formann i OSSE.

Besøket blir innledet i Albania lørdag 9. januar. Der vil utenriksminister Vollebæk bl.a. ha samtaler med president Mejdani, og statsminister Majko og utenriksminister Milo. Han skal også ha samtaler med OSSEs nærvær og lede et møte i "Vennegruppen for Albania" som koordinerer det internasjonale hjelpearbeidet i landet.

Vollebæk drar deretter til Beograd der han 10. og 11. januar skal ha samtaler med president Milosevic, visestatsminister Sainovic og utenriksminister Jovanovic, samt representanter for den politiske opposisjon, uavhengige medier, den ortodokse kirke og internasjonale og nasjonale organisasjoner. Situasjonen i Kosovo blir hovedtema i samtalene.

Under oppholdet i Montenegro 11. januar skal Vollebæk møte president Djukanovic og andre medlemmer av regjeringen. Fra norsk side blir det lagt stor vekt på å støtte Montenegro i dets anstrengelser for å bygge opp et demokratisk og pluralistisk samfunn.

Utenriksminister Vollebæk kommer til Kosovo 12. januar og vil der drøfte situasjonen med representanter for KVM (Kosovo Verification Mission). Han skal også møte lokale serbiske og kosovo-albanske ledere. I samtalene vil behovet for hurtigst mulig å begynne drøftelser om en politisk løsning på konflikten bli understreket. Vollebæk vil i tillegg åpne KVMs femte og siste regionalsenter i Pristina.

Balkan-besøket avsluttes i Skopje den 13. januar. I tillegg til samtaler med president Gligorov og medlemmer av regjeringen, vil utenriksminister Vollebæk avlegge besøk ved FN-styrken UNPREDEP og NATO-styrken som skal bistå KVM ved en eventuell uttrekking fra Kosovo.

Umiddelbart etter Balkan-besøket reiser utenriksministeren til Wien der han den 14. januar vil møte OSSEs Faste Råd for å rapportere fra reisen. Han vil også holde en tale der han gjør rede for det norske OSSE-formannskapets mål og prioriteringer for formannskapsperioden.

Lagt inn 8. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen