Historisk arkiv

Utviklings- og menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson reiser til Sudan og Kenya for samtaler om fredsprosessen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 8/99

Utviklings- og menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson reiser til Sudan og Kenya for samtaler om fredsprosessen

Utviklings- og menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson vil 23.-28. januar besøke Sudan og Kenya for samtaler med sudanske myndigheter og opprørsbevegelsen SPLM/A om fredsprosessen i landet. Hun vil også møte den kenyanske utenriksminister som leder meklingsbestrebelsene i Sudan i regi av den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD, og de FN-organisasjonene som er engasjert i det humanitære hjelpearbeidet i Sudan.

Frafjord Johnson reiser som leder for Sudan-komitéen i IGAD Partners Forum. Dette er en giverlandsgruppe som støtter opp om IGADs freds- og meklingsbestrebelser i Sudan. Også den italienske viseutenriksminister Rino Serri deltar på reisen.

Formålet med reisen er å påskynde forhandlingene som pågår om en fredsløsning i Sudan-konflikten innen rammen av IGAD. Dette skjer både gjennom støtte til forhandlingsprosessen og andre tillitsskapende tiltak, og ved å legge press på partene i konflikten. Både regjeringen i Sudan og opprørsbevegelsen SPLM/A har nylig gått med på en ny forlengelse av den humanitære våpenhvilen i den hungersrammede Bahr El-Ghazal provinsen fram til 15. april.

Krigen i Sør-Sudan har nå pågått i om lag 30 år og kostet minst 1,9 millioner mennesker livet. Dette er mer enn det antall menneskeliv som hittil har gått tapt i Bosnia, Kosovo og Rwanda til sammen. Som følge av krigs-handlingene ble Sør-Sudan ifjor rammet av en ny omfattende hungerskatastrofe. Denne gjorde det nødvendig for det internasjonale samfunn å iverksette en av de største humanitære nødhjelpsoperasjonene som noen gang har funnet sted.

Statsråden vil også se på den humanitære situasjonen i Sør-Sudan og orienterer Stortinget om dette under debatten 4. februar om den humanitære redegjørelsen som ble gitt 21. januar.

Det Kgl. Utenriksdepartement, 22. januar 1999

Lagt inn 22. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen