Historisk arkiv

Valget i Sør-Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 99/1999
Dato: 3. juni 1999

Valget i Sør-Afrika

- Parlamentsvalget i Sør-Afrika er en viktig milepæl i konsolideringen av demokratiet i det sørlige Afrika, sier utenriksminister Knut Vollebæk. - Det er all grunn til å gi honnør til Sør-Afrika for de fremskritt som er gjort, ikke minst innen nasjonal forsoning. Avgående president, Nelson Mandela, har også i denne sammenheng utvist enestående lederskap. Gjennomføringen av årets valg viser at landet har maktet overgangen til et demokratisk samfunn. Fremfor alt er det gledelig at valgavviklingen ser ut til å ha forløpt uten vesentlige uroligheter, i motsetning til valget i 1994, sier Vollebæk.

Norge har gitt til sammen 10 millioner kroner i støtte til valgstøtte til Sør-Afrika. Denne støtten har vært konsentrert om velgeropplæring og valggjennomføring.

Syv norske valgobservatører har vært til stede under valget, blant dem stortingsrepresentantene Anneliese Dørum og Thore Aksel Nistad.

Ved innsettelsen av den nye presidenten 16. juni, vil Regjeringen være representert ved utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

Utenriksdepartementet, 3. juni 1999

Lagt inn 4. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen