Historisk arkiv

Vollebæk bekymret for demokratiutviklingen i Zimbabwe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 19/99
Dato: 12.02.99

Vollebæk bekymret for demokratiutviklingen i Zimbabwe.

Utenriksminister Knut Vollebæk gir uttrykk for sterk bekymring over utviklingen når det gjelder demokrati og menneskerettigheter i Zimbabwe. Dette er særlig beklagelig fordi Zimbabwe tradisjonelt har vært et land hvor det har vært rom for en åpen diskusjon og meningsutveksling.

Det er særlig den senere tids arrestasjoner av flere pressefolk, og president Mugabes påfølgende utfall mot domstolene i landet, som er årsak til utenriksministerens bekymring. Redaktøren og en journalist i den uavhengige avisen Standard ble sist måned holdt i forvaring av militære myndigheter, til tross for at en domskjennelse beordret dem løslatt. President Mugabe har gitt militære myndigheter full støtte i denne saken, og kommet med sterk kritikk mot domstolen. Det er også kommet signaler om at man ønsker en sterkere regulering av den uavhengige pressen.

Utenriksministeren opplyser at Norge, sammen med bl.a. EU, USA og Japan allerede formelt har tatt denne saken opp med de zimbabwiske myndigheter. President Mugabes uttalelser gir ifølge Utenriksministeren grunn til betydelig uro over myndighetenes holdning til et uavhengig rettsvesen og en fri presse, og han oppfordrer zimbabwiske myndigheter til en konstruktiv dialog med det sivile samfunn og med giverlandene om disse spørsmålene.

Fra norsk side har man en løpende og kritisk vurdering av vår bistand til Zimbabwe. Regjeringen vil følge utviklingen i landet meget nøye i tiden fremover.

Utenriksdepartementet, 12. februar 1999

Lagt inn 16. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen