Historisk arkiv

Enighet om å heve aldersgrensen for bruk av barnesoldater til 18 år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 07/00
21.januar 2000

Enighet om å heve aldersgrensen for bruk av barnesoldater til 18 år

Etter seks års forhandlinger har det endelig lykkes en FN-arbeidsgruppe å komme til enighet om å heve aldersgrensen for bruk av barn som soldater fra 15 til 18 år. På verdensbasis er det i dag minst 300 000 barnesoldater under 18 år.

- Dette er et klart og gledelig gjennombrudd i kampen mot bruk av barnesoldater sier Utviklings- og menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson. Misbruk av barn som soldater er blant de verste overgrepene som gjøres mot barn.

Arbeidsgruppen vedtok også å øke aldersgrensen for verneplikt og tvungen rekruttering til forsvaret til 18 år. For frivillig rekruttering ble det satt en aldersgrense på 16 år, men med en mulighet for stater til å binde seg til en høyere aldersgrense. Fordi ikke-statlige væpnede grupper i stor grad rekrutterer og bruker barnesoldater, skal statene også ta alle tjenlige midler i bruk for å bekjempe denne praksisen.

- Når det gjelder rekruttering skulle vi gjerne sett sterkere begrensninger. Forhandlingsresultatet er uansett et viktig skritt i riktig retning, sier Frafjord Johnson.

Avtalen går nå til FNs menneskerettighetskommisjon og til FNs Generalforsamling før den skal ratifiseres av medlemslandene.

Lagt inn 24. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen