Historisk arkiv

Frafjord Johnson fordømmer drap på humanitære hjelpearbeidere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 3/2000
Dato: 14. januar 2000

Frafjord Johnson fordømmer drap på humanitære hjelpearbeidere

Utviklings- og menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson fordømmer på det sterkeste drapene på humanitære hjelpearbeidere i Sør-Sudan.

- Drapene er et totalt uakseptabelt angrep på mennesker og organisasjoner som er engasjert i humanitært hjelpearbeid. Det tjener bare til å øke lidelsene til en sivilbefolkning som i mange år har vært ofre for borgerkrigen i Sudan, sier Frafjord Johnson.

- Jeg forventer at partene i borgerkrigen vil få grepet de ansvarlige og stilt dem til ansvar for ugjerningen, uttaler Frafjord Johnson, som samtidig vil uttrykke sin dype medfølelse overfor familiene til de drepte.

- Disse tragiske hendelsene understreker behovet for at alle parter i krigsområdet respekterer sikkerheten til humanitære hjelpearbeidere, sier Frafjord Johnson. Dette fremhever også behovet for snarest å finne en fredelig løsning på konflikten i Sudan. Det ligger et stort ansvar på partene - den sudanske regjering og geriljabevegelsen Sudan People’s Liberation Army/Movement (SPLA/M) - når de etter planen gjenopptar forhandlingene i Nairobi den 15. januar.

Utenriksdepartementet mottok i dag den tragiske meldingen om at åtte lokale humanitære hjelpearbeidere ble drept i Sør-Sudan torsdag 13. januar. Av disse arbeidet to for Kirkens Nødhjelp, en for Africa Inland Church, tre for den Episkopale kirke i Sudan og to for Sudan Relief and Rehabilitation Association (SRRA). De åtte hjelpearbeiderne var i en bil nær grensen mellom Sudan og Uganda på vei for å undersøke humanitære behov til flyktninger og internt fordrevne i området da de kl. 17.30 lokal tid torsdag ble angrepet av ukjente soldater. Det er ennå uklart hvem som sto bak dette angrepet. I begynnelsen av januar i år ble to medarbeidere for Care International drept i et angrep i Bentiu i Sør-Sudan.

Utviklings- og menneskerettighetsministeren viser også til den avtalen som nylig ble undertegnet mellom myndighetene i Sudan og Uganda, som et resultat av tidligere President Carters megling, og ber om at de to lands myndigheter følger opp avtalen for bl.a. å kunne hindre tilsvarende tragiske hendelser i fremtiden.

Det Kgl. Utenriksdepartement, 14. januar 2000

Lagt inn 17. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen