Historisk arkiv

Norge vil slutte seg til Verdensbankens Karbonfond

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 5/00
Dato: 19. januar 2000

Norge vil slutte seg til Verdensbankens Karbonfond

Miljøvernminister Guro Fjellanger og Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson stadfestet i dag at Norge vil delta i Verdensbankens Karbonfond med 10 millioner dollar fordelt over 10 år. Karbonfondet skal investere i prosjekter som reduserer klimagassutslipp i utviklingsland og i land med overgangsøkonomier. Målet er at prosjektene skal bidra til langsiktige og målbare reduksjoner i utslipp av klimagasser og samtidig hjelpe industriland til å nå sine forpliktelser under Kyotoprotokollen. Verdensbankens Karbonfond er det første i sitt slag, og et konkret tiltak for å redusere globale CO2 utslipp gjennom å benytte prinsippene for Kyotomekanismene.

- Karbonfondet er et viktig hjelpemiddel for å trekke utviklingsland med i klimaarbeidet gjennom investeringer i renere og bedre teknologi. Dette vil fremme våre utviklingspolitiske målsettinger om partnerskap, teknologioverføring og bærekraftig utvikling, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson. Tilskuddet i fondet er addisjonelle ressurser som kommer i tillegg til vår vanlige bistand.

Klimaforhandlingene er inne i en avgjørende fase fram mot neste Partskonferanse i november 2000. Et viktig mål er at partene skal bli enige om et regelverk for Kyotomekanismene.

- For å skape framdrift i forhandlingene er det viktig at landene blir mer aktive når det gjelder praktiske tiltak. Bare på den måten kan vi øke erfaringene og kunnskapen om hvordan Kyotomekanismene kan fungere i praksis, sier miljøvernminister Guro Fjellanger. Dette er en viktig grunn til at regjeringen nå går inn for norsk deltakelse i Verdensbankens Karbonfond. Samtidig understreker miljøvernministeren at Kyotomekanismene skal være et supplement til tiltak på hjemmebane, og at det er viktig at de ikke fører til at utvikling av ny miljøvennlig teknologi stopper opp.

Investorene i fondet er både land og private selskaper. Deltakende stater forplikter seg til individuelle andeler på USD 10 mill og private selskaper med andeler på USD 5 mill. Foreløpig er fire land og 10 private selskaper med som investorer i fondet. Fondet har en maksimumsgrense på USD 150 mill.

Lagt inn 19. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen