Historisk arkiv

Regjeringen har i dag opprettet det nye fredskorpset

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 3. mars 2000
Dato: 19/2000

Regjeringen har i dag opprettet det nye fredskorpset

Regjeringen har i dag i statsråd opprettet Det norske fredskorpset som et eget forvaltningsorgan med særskilte fullmakter. Det nye Fredskorpset vil skape muligheter for unge mennesker som ønsker å gjøre en solidaritetsinnsats for utviklingslandene. Deltakerne i det nye fredskorpset vil inngå i et forpliktende samarbeid mellom organisasjoner, institusjoner og bedrifter i Norge og i utviklingsland. Regjeringen har nå fastsatt vedtekter og oppnevnt Fredskorpsets styre.

Fredskorpset skal fremme gjensidig læring og bidra til tilbakeføring av kunnskap og erfaring til eget samfunn. Nordmenn i alderen 22–35 vil få anledning til arbeidsopphold av 1–3 års varighet i utviklingsland. Arbeidet i Fredskorpset bygger på gjensidighet og likeverd. Det er derfor lagt vekt på at også yngre personer fra utviklingsland gjennom Fredskorpset skal få anledning til å delta i norsk arbeids- og organisasjonsliv. Arbeidet gjennom Fredskorpset vil bidra til å styrke det sivile samfunn og demokratiske strukturer i utviklingsland, samtidig som det knyttes varige kontakter mellom Norge og utviklingsland.

Det legges opp til at et bredt spekter av organisasjoner og institusjoner med aktivt engasjement i utviklingsland skal kunne ta del i det nye Fredskorpset. De store frivillige organisasjonene vil få anledning til å utvide sitt engasjement på dette området, mens aktører som for eksempel kommuner, idrettsforbund, menigheter og bedrifter, også vil få hjelp til å etablere forpliktende partnerskap. Dette vil bidra til at Fredskorpset får en bred folkelig forankring.

Fredskorpset legges direkte under Utenriksdepartement, men gis en betydelig grad av selvstendighet og uavhengighet.

Ragnar Kleiven, 32 år, rådgiver i Redd Barna, er ny leder for Fredskorpsets styre, som har syv medlemmer med bred erfaring fra norsk arbeids- og organisasjonsliv og samarbeid med utviklingsland.