Historisk arkiv

Statssekretær Strømmen til Haiti

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 9/00
Dato:31. januar 2000.

Statssekretær Strømmen til Haiti

Statssekretær Wegger Christian Strømmen besøker Haiti i dagene 2. til 4. februar. Haiti, som er det fattigste landet på den vestlige halvkule, preges fortsatt av politisk usikkerhet og vold. Haiti går nå inn i en spennende periode med valg på ny nasjonalforsamling i mars og presidentvalg mot slutten av året.

Norge har i en periode støttet opp om en dialog-prosess mellom de ulike politiske grupperingene i landet. Denne prosessen viste seg å være nyttig bl.a. i forbindelse med dannelsen av en ny regjering i fjor. Statssekretær Strømmen vil følge opp denne prosessen gjennom møter med ulike sentrale politiske aktører (bl.a tidligere president Aristide).

Statssekretærens besøk markerer igangsettelsen av en levekårsundersøkelse på Haiti i regi av FNs utviklingsporgram (UNDP) og forskningsstiftelsen FAFO. Formålet med undersøkelsen er å sette Haitis beslutningstagere bedre i stand til å løse de enorme utviklingsmessige utfordringer landet står overfor. Undersøkelsen vil forhåpentligvis skape grunnlag for en mer konstruktiv debatt om landets framtid.

Besøket er også en oppfølgning av statssekretærens besøk til den Dominikanske Republikk i november i fjor. Et stort antall haitianere har utvandret til nabo-republikken og dette preger forholdet mellom de to land.

På vei til Haiti vil statssekretær Strømmen også ha møter med relevante miljøer i bl.a FN i New York og i Miami.

Lagt inn 31. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen