Historisk arkiv

Tale av Statssekretær Leiv Lunde Næringsutvikling i sør - deltakelse fra norske bedrifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Leiv Lunde

Grunnlag/stikkord for middagstale

Næringsutvikling i sør - deltakelse fra norske bedrifter

10 teser om hvorfor Regjeringens arbeid med Strategi for næringsutvikling i sør vil virke positivt for norsk næringsliv

Norges Eksportråds finansieringskonferanse, Sandefjord Rica Hotel 24-25.11.98

  1. Hovedfokus og erkjennelse: Næringslivet er dynamoen i den økonomiske utviklingen i u-land. Derfor er det viktig i bistanden å legge til rette for best mulig rammevilkår for næringslivet.
  2. Uten næringslivets verdi- og jobbskaping - ikke minst det som skapes gjennom utenlandske investeringer - ingen bærekraftig finansiering av sosial sektor, helse og utdanning.
  3. Innsatsen for næringsutvikling må være målrettet, effektiv og integrert på tvers av kanaler og virkemidler. Dette har ikke vært tilfellet fram til nå.
  4. Effektiv bistand forutsetter avbinding, som bør være best mulig koordinert internasjonalt. Norges kraftfulle bidrag i så måte er i norsk næringlivs interesse på sikt.
  5. Bedring av rammevilkårene - legale, institusjonelle og politiske - for næringsvirksomhet er helt sentralt. Her vil Regjeringen styrke innsatsen - ikke minst gjennom multilaterale kanaler - og dette er absolutt i norsk næringslivs interesse.
  6. Mange og flere effektive stimuli til investeringer i fattige land, med gode muligheter for norsk næringsliv til å nyte godt av ordningene, bl.a. mer til forstudier og forundersøkelser.
  7. Økning i kapitalbasen for NORFUND. NORFUND skal bli et sentralt redskap i arbeidet med å stimulere investeringer i fattige utviklingsland. Her er det store muligheter for norsk næringsliv, selv med gradvis avbinding av NORFUND. Og andre lands ordninger.
  8. Økt innsats og konkrete initiativer for å gjøre det lettere for u-landene å handle og generere eksportinntekter; sør/sør, sør/nord og med Norge. (Initiativer: WTO/UNCTAD/ITC-satsning, økning av tiltak for å stimulere eksport til Norge).
  9. Vi går inn for norsk medlemskap i IIC, som er IDBs organisasjon for stimulans av private investeringer i Latin-Amerika, hvor små- og mellomstore bedrifter tar en stor del av porteføljen. (Ikke binding - med medlemskap åpner muligheten for norske bedrifter).
  10. Vi vil gi næringslivet økte muligheter til å bidra og spille inn på tvers av ulike bevilgninger som har med næringsutvikling å gjøre, i forbindelse med at vi omstrukturerer budsjettet på dette området.
Lagt inn 15. januar av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen