Historisk arkiv

Multilateral avtale om investeringer (MAI)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Multilateral avtale om investeringer

MAI

De stadig voksende investeringer over landegrensene utgjør en viktig side ved den internasjonale økonomiske integrasjon. I løpet av de siste femten årene har utenlandsinvesteringene på verdensbasis vokst tre ganger så raskt som verdenshandelen, og utgjorde i 1996 ca. 2600 mrd. NOK. Tilsvarende trender gjelder for Norge. Fra 1994 har norske investeringer ute vært større enn utenlandske investeringer hjemme.

Forhandlingene om en multilateral avtale om investeringer (MAI) ble startet i 1995 i OECD. I forhandlingene er det utarbeidet linkdoc032005-990553#doctekstforslag som danner utgangspunktet for videre forhandlinger om å inngå en omfattende avtale som tar sikte å dekke liberalisering, investeringsbeskyttelse og tvisteløsning.

MAI vil ha en bred definisjon av investeringer, dvs at den i utgangspunktet skal omfatte alle former for investeringer over landegrenser, såvel direkte investeringer som porteføljeinvesteringer. Den vil bygge på prinsippet om nasjonal behandling (dvs. at utenlandske investorer skal behandles på lik linje med nasjonale) og bestevilkårsprinsippet (dvs. at partene ikke skal forskjellsbehandle utenlandske investorer på grunnlag av nasjonalitet).

MAI tar i tillegg sikte på å gi regler om ikke-diskriminering ved eventuelle privatiseringer og eventuell avvikling av monopoler, ved bruk av investerings-insentiver, samt å gi regler for ekspropriasjon og erstatninger. MAI vil begrense enkelte vilkår myndighetene kan stille for å gi investeringstillatelser. Avtalen vil også få effektive tvisteløsningsmekanismer.

Et viktig element i en avtale vil være adgangen for de enkelte parter til å ha egne unntak fra prinsippene om nasjonal behandling og bestevilkårsprinsippet i de tilfeller der nasjonal lovgivning er i strid med disse prinsipper. Det pågår fremdeles forhandlinger om det skal være adgang til å ha unntak fra andre av forpliktelsene i avtalen.

MAI vil også ha bestemmelser vedrørende linkdoc032005-990539#docmiljø og arbeidsstandarder. Videre skal linkdoc032005-993554#docOECDs retningslinjer for multinasjonale selskaper knyttes til avtalen.

Det vil bli opprettet egne institusjonelle organer for å overvåke implementering og gjennomføring av avtalen.

MAI forutsettes å bli en frittstående avtale og forhandles mellom de 29 OECD-landene, samt EU-kommisjonen. Det er en klar målsetting at land utenfor OECD-samarbeidet skal kunne tiltre avtalen.

Utenriksdepartementet koordinerer de norske posisjonene i forhandlingene med berørte departementer. I en referansegruppe for investerings spørsmål blir en rekke organisasjoner orientert om fremdriften i MAI-forhandlingene.

linkinthoveddel001Debatt om MAI i Stortinget
linkdoc032005-990540#docOrienteringsmøte for kultursektoren

Oppdatert 11. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen