Sykdom og ulykker
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik I
Utgiver: Utenriksdepartementet
Brosjyre/veiledning | Dato: 22.03.1999
Blir en reisende under midlertidig opphold i utlandet rammet av sykdom eller ulykke, kan det bli behov for å anmode om bistand fra en nærliggende utenriksstasjon.
Før en utenriksstasjon kontaktes i slike saker, bør imidlertid den det gjelder først ha søkt bistand hos forsikringsselskap eller turoperatør.
Norske myndigheter dekker ikke utgifter under sykehusopphold i utlandet.
Det er sterkt å anbefale at alle reisende i utlandet tegner egen reise- og sykeforsikring før utreise. Dette gjelder også for reiser til EØS-land, bl.a. fordi slik forsikring også dekker syketransport hjem.
Opphold i EØS-land og Sveits
Under midlertidig opphold i EØS-land og Sveits dekkes utgifter til medisinsk behandling ved øyeblikkelig hjelp på lik linje med landets egne borgere. Det kreves helsetrygdkort som viser medlemskap i Folketrygden. Helsetrygdkortet utstedes på hjemstedets trygdekontor, som også gir nærmere opplysninger bl.a. om bosetting over lengre tid hvor andre regler gjelder.
Opphold i land utenfor EØS-området
I land som ikke omfattes av EØS-avtalen har utenriksstasjonene ikke anledning til å gi økonomisk garanti uten at pasienten selv, pårørende eller andre på forhånd har innbetalt tilstrekkelige midler til Utenriksdepartementets konto. Det samme gjelder for eventuell syketransport til Norge.
Dødsfall
Ved dødsfall i utlandet vil utenriksstasjonene bistå med informasjon til pårørende og hjemsendelse av kiste eller urne. Det vil kunne påløpe betydelige utgifter i forbindelse med hjemsendelse av avdøde.
Erstatningskrav
I forbindelse med ulykker i utlandet kan det bli aktuelt å fremme erstatningskrav. I slike situasjoner vil utenriksstasjonene kunne bistå med å skaffe juridisk bistand. Hvis språklige eller andre hensyn tilsier det, kan stasjonen også fungere som bindeledd mellom partene. Utenriksstasjonene har ikke anledning til å dekke utgifter til advokat.