Historisk arkiv

Ikke tilsyn i private hjem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 75/2001
Dato: 02.11.01

Ikke tilsyn i private hjem

- Arbeidstilsynet vil fortsette sin risikobaserte tilsynsvirksomhet, men det er helt uaktuelt at Arbeidstilsynet skal drive tilsyn med hjemmekontor, sier arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman.

Professor Henning Jakhelln påpekte i TV2-nyhetene i går at enkelte EU-direktiver også omfatter arbeid i private hjem. I utgangspunktet er slikt arbeid unntatt fra arbeidsmiljøloven.

Nye regler

Departementet arbeider med å utarbeide nye regler om arbeid i private hjem, blant annet for å innfri våre forpliktelser overfor EU. Dette vil omfatte arbeid i eget hjem og arbeid i privat arbeidsgivers hjem.

- Etter min oppfatning er det viktig å sørge for at arbeidstakere som driver omsorg, tilsyn eller pleie i privat arbeidsgivers hjem eller hushold har krav på skikkelige og trygge arbeidsforhold, sier statsråd Norman. – Et tilstrekkelig vern må kunne etableres uten at det går på bekostning av arbeidsgivers behov for integritet og privatliv, sier han.

Hjemmekontor

Arbeid i eget hjem vil i hovedsak omfatte arbeidstakere med hjemmekontor en eller flere dager i uken. De fleste av disse arbeidstakerne har også tilknytning til et annet arbeidssted, og har dermed et regulært arbeidsforhold. Eventuelle særregler for slikt hjemmearbeid vil bli begrenset til et minimum i forhold til våre forpliktelser overfor EU.