Historisk arkiv

Offentlige innkjøp skal fremme konkurranse og gi etableringsmuligheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 81/2001
Dato: 26.11.01

Kontaktperson:

Informasjonssjef Jan-Egil Nyland, 91 69 10 14

Offentlige innkjøp skal fremme konkurranse og gi etaberingsmuligheter

Offentlig sektor er en betydelig nasjonal innkjøper. Det er derfor av stor betydning å sikre at offentlig innkjøpsatferd ikke skaper private monopoler som bidrar til å begrense konkurransen i markedene på kort og på lang sikt.

Det er viktig å unngå at offentlige innkjøp, gjennom utnyttelse av markedsmakt, bidrar til å begrense konkurransen i markedene på kort og lang sikt. For eksempel vil en storkundeavtale kunne bidra til at bare en aktør får innpass som leverandør til staten. Dersom noe slikt medfører at øvrige aktører faller ut av markedet, vil det være svært uheldig både for staten som kjøper og fra et generelt konkurransepolitisk synspunkt.

Kritisk vurdering

- Jeg vil foreta en kritisk vurdering av de storkundeavtaler og rammeavtaler som ligger under mitt departement for å vurdere om noen av dem kan ha uheldige konkurransemessige virkninger. Det gjelder blant annet storkundeavtalen for flyreiser. Jeg vil i tillegg ta initiativ til en tilsvarende gjennomgang på andre departementers ansvarsområder, sier arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman.

Statens innkjøpspolitikk vil bli gått igjennom for å sikre at denne fungerer slik at den fremmer konkurranse og etableringsmuligheter i markedene på lengre sikt. Et tiltak kan være å stykke opp anbud i mindre deler. I tillegg skal saker som vedrører større statlige rammeavtaler forelegges konkurransemyndighetene til vurdering i forkant av en eventuell anbuds/tilbudskonkurranse.