Endringer i arbeidsmiljølovens bestemmelser om tilrettelegging for og oppfølging av sykmeldte
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet
Pressemelding | Dato: 22.11.2002 | Sist oppdatert: 23.10.2006
Pressemelding
Nr.: 67/2002
Dato: 22.11.02
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Gundla Kvam, tlf 2224 6900
Endringer i arbeidsmiljølovens bestemmelser om tilrettelegging for og oppfølging av sykmeldte
Arbeids- og administrasjonsdepartementet legger 22. november frem odelstingsproposisjon nr. 18 (2002-2003) om endringer i arbeidsmiljøloven knyttet til arbeidsgivers ansvar for oppfølging av og tilrettelegging for sykmeldte. Samtidig foreslås det å tydeliggjøre arbeidstakers medvirkningsansvar.
- Dette lovforslaget er en viktig del av oppfølgingen av intensjonsavtalen om et inkluderende arbeidsliv. Det skal stadfeste et utvidet ansvar for arbeidsgiver til å følge opp og tilrettelegge for den enkelte, slik at sykmeldte ikke glir ut av arbeidslivet, sier arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman.
Det lovfestes en ny plikt for arbeidsgiver til å utarbeide oppfølgingsplaner for tilrettelegging av arbeidet for sykmeldte arbeidstakere senest etter åtte uker, unntatt hvis det anses som åpenbart unødvendig. Tilsvarende gjøres det en presisering i lovforslaget knyttet til sykmeldte arbeidstakeres plikter til å medvirke ved utarbeiding og gjennomføring av oppfølgingsplaner for å komme raskest mulig tilbake til arbeid.
Departementet foreslår i tillegg at arbeidsgiversplikt til å gjennomføre systematisk forebyggende arbeidsmiljøarbeid, skal omfatte systematisk arbeid med sykefravær. Det presiseres at reglene om stillingsvern ved sykdom skal gjelde også når arbeidstaker bare er delvis borte fra arbeidet, for eksempel ved aktiv eller delvis sykmelding.
Arbeidstakere med redusert arbeidsevne
Begrepet ”yrkeshemmet” i arbeidsmiljøloven § 13 endres til ”arbeidstaker med midlertidig eller varig redusert arbeidsevne”. Det presiseres videre i loven at arbeidsgiver har plikt til å vurdere redusert eller endret arbeidstid for arbeidstakere med redusert arbeidsevne.